Tårnets restaurering

18-05-2017

Der cirkulerer for tiden en del misinformation om den igangværende restaurering, hvorfor det må være betimeligt med en generel information fra tårnlaugets side, indeholdende faktuelle oplysninger.

Baggrund: Tårnet var stærkt medtaget af tidens tand.

Der var voldsomme revnedannelser, nogle revner over næste 2 etager i højden, forårsaget af funderingssvigt.

Mindst ligeså slemt så det ud på den indvendige mur, da vi fik fjernet pudset. Her kom en del byggesjusk for dagen, idet murstenene ikke ligger i forbandt, men blot er lagt ind i tilfældig orden, og med de fleste stødfuger over hinanden. Murbindere i form af gennemgående mursten var knækket, så for-og bagmur ikke havde nogen forbindelse. Se billeddokumentation.

En sammenstyrtning i en heftig storm kunne absolut være et muligt senarie.

Nu har vi reddet tårnet gennem omfattende udkradsning og omfugning, syning med rustfrit armeringsjern, som er fræset ind i muren og montering af murbindere, som forbinder for- og bagmur.

Vi har søgt råd hos lokal arkitekt, som beskæftiger sig med renovering af gamle bygninger, kirker mv. Endvidere her vi søgt rådgivning fra murerne i Den gamle By. Anbefalingen fra flere sider er samstemmende at anvende kalkmørtel. Der er udelukkende brugt færdigblandet kalkmørtel med tilslag af kvartssand fra NHL, et firma det leverer til restaureringsarbejder af klasse. Kalkmørtel tåler ikke afsyring, hvis det skal være holdbart, syren æder kalken, hvilket enhver murer, der arbejder med dette materiale, er klar over.

Den let skrånende mur, som ikke er dækket af taget, har jo været stærkt udsat for vand og frost med frostsprængning og afskalning til følge.

Den bedste sikring mod yderligere skader af denne art, er at sikre en hurtig udtørring af muren efter regn. Dette sker bedst gennem omfugning med kalkmørtel, som trykkes, og derved får en egenskab der dæmmer op for vandindtrængning udefra, men tillader fugttransport fra den våde mur, ”fugten vil hellere ud end ind”.

Indvendig skal pudses tyndt lag kalkmørtel, som siden kalkes. Således sikres god fugttransport og hurtig udtørring på begge sider af muren, hvilket ikke har været tilfældet hidtil.

Tårnet fremstår ganske rigtigt med brede lyse fuger, som dominerer noget, men fugerne er oprindeligt meget brede, og skal jo fyldes ud. Eftersom vi ikke kan afsyre på kalkmørtel, er det en smule stænk, dog ikke meget. Dette ses klart på billedet af tårnet med møllesilhuetten. Hvis billedet var fra i år, vil man se at der er sket en begyndende patinering, således at forskellen er mindre nu. Stænk på mursten vil falde af med tiden.

Indgangspartiet nåede vi ikke sidste år, men er på gang nu, derfor er der heller ikke ryddet endnu, det er i øvrigt en opgave som vi selv i tårnlauget skal stå for.

Den indvendige mur renoveres også nu, og de to dæk sikres mod nedstyrtning.

Billeder fra før renovering viser med al ønskelig tydelighed behovet for det igangværende arbejde.

I løbet af sommeren vil tårnet være i god stand, såvel inde som ude, så den 90 årige kan holde meget længe.

 

På tårnlaugets vegne,

Knud Overgaard Nielsen

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder, Tårnlauget. Bogmærk permalinket.