Restaurering af Todbjerg tårnet​​​​

Todbjergby.dk har modtaget følgende fra tårnlauget:

27 juli 2015
Det er ingen hemmelighed at tårnet trænger til en gennemgribende restaurering.

Murværket er i dårlig stand, og forfaldet er gået hurtigt de seneste år.

Nu har vi heldigvis fået nogle donationer fra Trygfonden og fra Nordea fonden, samt Frk. Constance Fuhr’s Fond.

Det rækker ikke til alle vore ønsker, men vi kan få lavet de mest nødvendige reparationer, og standse forfaldet.

Vi har begyndt at fjerne murpuds inde i tårnet. Det har givet en større forskrækkelse, idet der er betydelige frostskadet på den indvendige side. Derved fremkom revner i muren, samt store afskalninger af mursten, det ser helt faretruende ud. Vi har dog haft en murer med stor viden om gammelt murværk, han har beroliget os, men pointeret at det indvendige puds skal fjernes hurtigst muligt, og der skal delvist udfræses i fuger indvendigt og indlægges armering i form af rusfrit stål, og efterfølgende fuges med kalkmørtel. Dette bør ske her i efteråret.

Afrensning af det indvendige puds foretages af tårnlaugets medlemmer, og gerne med hjælp, såfremt nogen vil deltage heri.

 

Senere kommer det udvendige arbejde, med udfræsning og fugning. Også her skal der indlægges armering. Endvidere skal en del mursten udskiftes.

Det udvendige arbejde skal udføres i 2016.

Desværre medfører ovenstående, at tårnets indre ikke er så indbydende i den nærmeste fremtid, arbejdet skal udføres, så tårnet igen kan fremstå solidt og prydeligt.

Som det måske vil være bekendt, er der stjålet den ene af broncetavlerne i tårnet. Forholdet er politianmeldt, men hjælper næppe alverden.

 

På vegne af tårnlauget

Knud Overgaard Nielsen

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder, Tårnlauget. Bogmærk permalinket.